orka oralna kirurgija z implantologijo

STORITVE

 

ODSTRANITEV MODROSTNIH ZOB

Kadar je potrebno odstraniti neizrasel zob, ki že povzroča težave ali pa njegova lega predstavlja precejšnjo verjetnost za nastanek težav v prihodnosti. Poseg se opravi v lokalni anesteziji in je neboleč. Po potrebi se prereže in odmakne sluznica nad neizraslim zobom in s svedrom nežno odstrani kost, ki oklepa zob, da ga lahko s posebnim vzvodom in klešči odstranimo. Rano po potrebi zašijemo in čez teden dni odstranimo šive.

 

APIKOTOMIJA

Kadar pri že endodontsko zdravljenjem zobu, ponovno uspešno zdravljenje korenine ni možno, bodisi zaradi anatomije koreninskih kanalčkov, zlomljenega inštrumenta, rezistentnih bakterij, ki povzročajo ponavljajoče vnetje ali že izdelanega protetičnega nadomestka z zatičkom, si pomagamo z manjšim kirurškim posegom, pri katerem z namenom ohranitve prizadetega zoba odstranimo inficirani vršek korenine skupaj z okolnim vnetnim tkivom in korenino dodatno zapolnimo. Po odstranitvi bakterij bo mesto vnetnega žarišča organizem postopoma izpolnil z zdravo kostjo.

 
 

IMPLANTOLOŠKI POSEGI

Po predhodnem kliničnem pregledu, slikovni diagnostiki (RTG, 3D, CT posnetek) in po potrebi načrtovanju s pomočjo vodila (kirurške šablone) v vrzel namestimo zobni vsadek iz titana (implantat). Poseg je v lokalni anasteziji in je neboleč, po posegu je možna lokalna oteklina, ki po nekaj dneh izgine. Po 3-4 mesecih, ko se vsadek popolnoma vgradi v kost (osteointegrira), sledi odprtje implantata in izdelava protetičnega nadomestka.


 

 

KAJ SO ZOBNI VSADKI (IMPLANTATI)?

Zobni vsadki ali zobni implantati so valjasto oblikovani zobni korenini podobni vijaki iz titana. Titan je biokompatibilna in bioinertna kovina (telo jo sprejema kot njen del) brez feromagnetnih lastnosti.

 

DOLGOROČNA ESTETSKA REŠITEV

Včasih lahko že majhen delček titana oživi vaš nasmeh in dvigne vašo samozavest. Osebe z enim ali več manjkajočimi zobmi se lahko počutijo nesigurne in nesamozavestne. Za vsak izgubljen zob obstaja zgodba: nesreča, slabi geni, karies ali parodontalna bolezen. Kakršen koli  je vzrok za manjkajoč zob, je želja vsakega pacienta normalno žvečiti in grizti, občutiti zanesljivo stabilnost, ohraniti zdrave zobe ter se počutiti privlačno.

 
 

5 DOBRIH RAZLOGOV ZA IZBIR0 ZOBNIH VSADKOV

  • dolgotrajna estetska rešitev
  • ohranitev zdravih zob
  • ohranitev čeljustne kosti (zobni implantati namreč sile pri žvečenju prenašajo na čeljustno kost, kar posledično pomeni njeno ohranitev)
  • več udobja pri govoru, smejanju in uživanju hrane
  • preverjena kvaliteta (Ankylos dentsply Friadent)
 
 

KRATKA NEBOLEČA OPERACIJA ZA DOLGOTRAJNO REŠITEV

Vijak se vstavi v čeljustno kost na mesto, kjer manjka zob oz. zobna korenina. Postopek vstavitve zobnega implantata v čeljustno kost poteka v lokalni anastezijji. Zobni vsadek se nato neboleče zraste s kostjo (osteointegracija) in nam služi kot odličen nosilec za protetični nadomestek, ki je lahko kovinsko porcelanska prevleka, mostiček ali snemna proteza.

 
 

KDAJ LAHKO UPORABIMO ZOBNI VSADEK (IMPLANTAT)?

ZA NADOMEŠČANJE POSAMEZNEGA ZOBA

Izognemo se brušenju vsaj dveh sosednjih zdravih zob, konstrukcija ni povezana in omogoča čiščenje z zobno nitko. Prevlega na implantatu z razliko od klasičnega mostička ni povezana s sosednjimi zobmi in omogoča čiščenje z zobno nitko.

 

ZA NADOMESTILO VEČ ZOB

Predvsem v enostransko ali obojestransko skrajšani zobni vrsti se s pomočjo implantatov izognemo snemni protezi in brušenju zdravih zob.

 

STABILIZACIJA TOTALNE PROTEZE Z IMPLANTATI IN OSTALE SNEMNE PROTETIČNE REŠITVE (gredi in druga polizila)

Bistveno izboljšamo funkcijo in nošenje predvsem spodnje totalne proteze, izboljšamo kvaliteto žvečenja, jakost žvečnih sil in kvaliteto govora.

 

ČAS CELJENJA

Čas celjenja traja v spodnji čeljusti tri mesece, v zgornji čeljusti štiri mesece, pri večjih dograditvenih postopikih (obsežni dvigi sinusnega dna, ipd) pa šest do osem mesecev. V tem času se lahko na želo pacienta izdela začasen protetični nadomestek.

 

ODPRTJE

Ko se vsadek zraste s kostjo sledi odprtje vsadka (II FAZA - dekapsulacija), kjer po odmiku sluznice odvijemo iz implantata vijaček in privijemo oblikovalnik dlesni, čez ena do tri tedne pa sledi odtis za končni protetični nadomestek.